Bio

Photo by Pep Gol

 

Namina és l’alter ego de Natàlia Miró do Nascimento i el nom del seu projecte personal.

Va néixer l’any 2003, fruit causal del joc entre un guitarrista de Moçambic i una fabricant de cançons catalano­brasilera rockera que bevia de Janis Joplin, Tom Waits, Patti Smith, The Cult, PJ Harvey o L7. Llavors, George Benson, Cesària Èvora, Chico César, Jobim i Billie Holiday es van incorporar al repertori, obrint la porta a l’eclecticisme que es plasmaria en les composicions pròpies a partir d’aquell moment. Durant els anys següents el repertori propi es va anar ampliant i la formació va anar variant. De duet a trio, amb d’altres membres. De trio a duet. I en format solista, una proposta que no ha deixat d’oferir mai. Actuacions en directe, composicions de bandes sonores i, punt d’inflexió, la maternitat.

Finalment, durant el 2014, Namina decideix arremangar­-se i gravar el seu primer disc per plasmar la feina dels darrers anys. Orlando es va publicar a finals d’octubre d’aquell mateix any gràcies als mecenes que van participar en el projecte. D’aquí també va néixer la banda que l’acompanyaria en els directes i en la gravació del segon disc Ígnia (2017): Agnès Prats, Àlex Miró, Pepo Domènech, Xevi Matamala.

Dos discs i 162 concerts en diferents formats: solista, duet, trio, quartet i quintet. Namina ha presentat els seus treballs en festivals, cicles i espais grans i petits com el Monocicle de Sant Pere de Ribes, el Músiques Sensibles (Liceu), ElMini d’Olot, Festival de Jazz de Cambrils, La Terraza Experimental (Saragossa), Hemnes en Acústic de Baqueira, Black Music Festival de Girona, Teatre el Musical (València), Festival BarnaSants, Village Sons del Món Castelló d’Empúries i el Nits de Taverna d’Almacelles, entre molts d’altres.

El seu tercer treball és Ens endurem el vent (2019) on inicia un nou camí amb la col·laboració d’Edicions Tremendes i Segell Microscopi, editant un llibre-disc amb poesies, lletres de cançons i il·lustracions, tot d’autoria pròpia.

Abans de l’arribada del confinament el nou repertori s’ha pogut estrenar en diversos llocs, com el Festival Essències de Montblanc o al Jamboree de Barcelona; Namina acompanyada de Xevi Matamala, estrenant format duet i incorporant noves sonoritats.

Artista tastaolletes, l’origen i objectiu de les seves inquietuts creatives i performàntiques es poden resumir en una sola voluntat i en un parell de paraules: expressar i comunicar.

Durant el confinament ha estrenat a les xarxes la cançó Un udol en col·laboració amb Pep Gol, totalment gravada aquests dies estranys d’abril, des de casa i a distància. El video s’ha fet amb gravacions de mòbil.

Seguim.